Eergiezuinig en comfortabel?

Op woensdag 8 maart 2017 is er voor woningeigenaren in Kuinre, Blankenham en omgeving een avond georganiseerd waarin het Energieloket Duurzaam Steenwijkerland u informeert hoe u uw woning energiezuiniger en comfortabeler kunt maken en hoe gemeente, provincie en rijk daaraan bijdragen zodat het financieel haalbaar wordt.
U bent vanaf 19.15 uur welkom in De Botter in Kuinre. Om 21.00 uur zal de bijeenkomst worden afgesloten.

Het leven van de Rietsnijder vaartocht door de rietlanden

Vanuit het  Buitencentrum Weerribben worden speciale overdekte rondvaarten georganiseerd door de rietlanden van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. De schipper voert U mee door het prachtige rietlandschap waar volop wordt gewerkt door de riettelers die in deze periode aan het rietsnijden zijn. Het riet wordt nu gesneden in het veld. Als het is gesneden worden er dikke bossen van gemaakt ; de zogenaamde “veldbossen”. Deze veldbossen worden aan de waterkant neergezet voor het vervoer per boot naar de opslagplaats waar het riet later wordt doorgebonden tot handelsbosjes. In deze tijd is het prachtig om door de velden te varen vanwege de mooie vergezichten, het gele rietland en het blauwe wat mooi tegen elkaar afsteekt en een heel speciale sfeer geeft. Ook de vogels zijn teruggekeerd en laten hun zang horen en baltsvluchten zien, kortom de natuur komt in zijn volle glorie weer tot leven. Maak dit mee en geef u op voor deze bijzondere tocht op zaterdag en zondag 11/12/18/19/25/26 maart en 1 en 2 april Vertrektijd: 13.30 uur.

Opgaven Staatsbosbeheer Buitencentrum Weerribben  tel. 06 53 78 46 51

Kosten € 9,75 p.p. kind t/m 4 jaar € 5,00 p.p.

Vertrek Buitencentrum Weerribben Hoogeweg 27 te Ossenzijl.

Uitvoering Zomabe’s

Uitvoering  Zomabe’s Kuinre                                             

Op zaterdag 11 maart 2017 geeft drumband en majorettenvereniging Zomabe’s  uit Kuinre haar jaarlijkse uitvoering in MFA de Botter. Aanvang 20:00 uur.

Door de drumband, onder leiding van Richard Steur uit Zwolle,  zullen er nummers worden gespeeld zoals “Animals” van Martin Garrix en “Vienna” van Ultravox.

Ook onze majorettes, onder leiding van Geraldien Buijert-Kraak uit Oldemarkt, zijn druk aan het oefenen om u weer nieuwe verrassende shows te laten zien. Om deze shows zo boeiend mogelijk te maken zullen zij gebruik maken van verschillende attributen.

Tijdens deze uitvoering zal de slagwerkgroep van Ons Genoegen uit Amerongen haar medewerking verlenen. Deze groep staat ook onder leiding van Richard Steur.

De beide groepen zullen ook samen nummers ten gehore brengen.

Het licht en geluid wordt verzorgd door Dance Fever uit Blokzijl.

In de pauze zullen er loten worden verkocht, waarvan de opbrengst bestemd is voor de vereniging. Iedereen is van harte welkom, de entree is gratis.

Hoera – een nieuw Jeugdhonk!

Het college van B&W heeft geld beschikbaar gesteld voor de vervanging van het jeugdhonk in Kuinre.
Het jeugdhonk Kuinre is al bijna 20 jaar gehuisvest in units die destijds zijn neergezet voor tijdelijk gebruik. De units zijn inmiddels echt ‘af’. Met het jeugdhonk is gekeken naar huisvestingsmogelijkheden elders, maar zonder resultaat. Vandaar dat vervanging van het huidige jeugdhonk gewenst is. Het jeugdhonk zelf zal daaraan een grote bijdrage leveren, maar doet ook een beroep op de gemeente om dit mogelijk te maken.

Wethouder Bert Dedden ‘De activiteiten die worden georganiseerd vanuit het jeugdhonk beschou­wen wij als college als waardevol. Het jeugdhonk voorziet wat ons betreft in een duidelijke behoefte. Het jeugdhonk en de activiteiten worden goed bezocht en het draagvlak voor het jeugdhonk is groot. Het jeugdhonk telt zo’n 45 leden in de leeftijd van 10-16 jaar en ruim 200 huishoudens zijn donateur. Afgezet tegen het inwonersaantal in Kuinre is dit erg veel. Het plaatselijk belang draagt het jeugd­honk een warm hart toe en is ook bereid financieel bij te dragen aan vervanging’.

Het jeugdhonk Kuinre is nu eigendom van de gemeente en wordt na vervanging overgedragen aan de stichting Jeugdhonk Kuinre. De kosten van vervanging van het jeugdhonk zijn geraamd op € 70.000,-. De stichting Jeugdhonk zal zelf € 30.000,- bijeen te brengen voor de vervan­ging van het huidige jeugdhonk en de inrichting hiervan te verzorgen. Het college heeft vanuit het begro­tingsbudget jeugdbeleid € 20.000,- beschikbaar gesteld. Daarnaast stelt het college de gemeente­raad voor om de nog ontbrekende € 20.000,- beschikbaar te stellen vanuit de reserve Volkshuisves­ting.

Bert Dedden ’Als ook de raad instemt met de voorgestelde bijdrage en het jeugdhonk de benodigde middelen snel weet binnen te halen, dan kan het bouwtraject nog dit jaar opgestart worden. Als het mee zit, staat er dan in het voorjaar daadwerkelijk een nieuw jeugdhonk in Kuinre’.

Unieke samenwerking supermarkten!

bezorgdienstPer 1 november 2016 hebben de Superrr in Kuinre en de Coop in Blokzijl een gezamenlijke boodschappenbezorger. Edwin Kuiper uit Oldemarkt gaat vanaf die dag 18 uur per week in de bestelauto van de Superrr rondrijden en de andere 18 uur per week bezorgt hij de boodschappen voor de Coop.

Gerrit van der Pas, bedrijfsleider van de Superrr en Gerard Veenstra, eigenaar van de Coop in Blokzijl zien elkaar eerder als collega’s dan als concurrenten. Wellicht daardoor kon deze misschien wel unieke onderlinge samenwerking ontstaan. Deze ontwikkeling  is een bijdrage aan de instandhouding en bevordering van de leefbaarheid op het platteland en kan als voorbeeld dienen voor andere ondernemers.

‘Ik ben erg blij dat we Edwin deze kans kunnen bieden,’ benadrukt Gerrit van der Pas. ‘Ik ken hem al een aantal jaren, maar in mijn eentje kan ik hem geen volledige baan bieden. Het is fantastisch dat Gerard dat ziet, en hierin meewerkt.’

Volgens Gerard is het een logische stap: ‘Je wilt iedereen toch graag een kans geven. En alleen lukt mij dat niet.’ Waarna hij met een knipoog vervolgt: ‘Als alle ondernemers op deze manier zouden samenwerken, zouden er vast geen uitkeringsgerechtigden meer overblijven bij de IGSD’.

Hessel Noordenbos, accountmanager bij de IGSD, hoort het allemaal vrolijk aan. ‘Dank zij de inspanningen  van het Werkgeversservicepunt heeft deze man een reguliere baan. Het is toch prachtig dat hij weer volledig mee kan doen in het maatschappelijke leven.’

Ook Bert Dedden is bijzonder te spreken over de inspanningen die de supermarkteigenaren samen met het Werkgeversservicepunt hebben verricht. Hij feliciteert Edwin hartelijk met zijn contract en wenst hem en de ondernemers een heel mooie samenwerking, waarbij hij benadrukt dat het helemaal mooi zou zijn als andere ondernemers dit voorbeeld zouden volgen.

Vaartochten door de Weerribben in september

Vanuit Buitencentrum Weerribben worden speciale rondvaarten georganiseerd dwars door moerasbossen, rietvelden van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. De schipper voert u mee door dit unieke natuurgebied De Weerribben.Onderweg krijgt u naast de cultuurgeschiedenis ook leuke anekdotes over de lokale bevolking te horen.

De smaak te pakken en wilt u meer weten?

Informeer dan bij Buitencentrum De Weerribben of “like” ons op facebook (Staatsbosbeheer Weerribben), u wordt dan automatisch op de hoogte gesteld van de activiteiten en laatste nieuwtjes over de Weerribben. 

Datum: iedere zondag in september

Start:                                                               13.30 uur

Duur: 5 kwartier

Kosten: volwassen € 6,95, kinderen t/m 4 jaar €5

Aanmelden:  Buitencentrum  Weerribben  0561 477272 of 06 – 53 78 46 51

Email: Excursies-Weerribben@staatsbosbeheer.nl

Adres: Buitencentrum De Weerribben – Hoogeweg 27 – 8376 EM Ossenzijl

Activiteiten Weerribben

De activiteiten die in het Buitencentrum van De Weerribben worden georganiseerd worden sinds kort ook vermeld op de activiteitenkalender van www.kuinre.nl. Als u dus eens een leuk uitje voor u of de kinderen wilt bezoeken, kunt u de mogelijkheden op de website van Kuinre vinden.
m.vr.gr. Herman Snelder.

Buitenfestival De Weerribben

Staatsbosbeheer organiseert voor de vijfde keer het Buitenfestival in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Het festival gaat op 16 mei (2e Pinksterdag) om 11.00 uur van start bij Buitencentrum Weerribben te Ossenzijl met tal van leuke en leerzame activiteiten en een gezellige en informatieve fair.

Activiteiten voor het hele gezin rondom het Buitencentrum Van 11.00 uur tot 16.00 uur staan er in en om Buitencentrum veel leuke activiteiten op het programma. Er is een gezellige  informatieve fair met ongeveer 20 kramen. Van eigen makelij  tot gerookte paling, er is voor ieders wat wils. Rondom de centrale tent zijn er verschillende doe- en ontdekpleinen. Kinderen kunnen op het knutselplein nestkastjes timmeren of een uilenbal uitpluizen. Ook kunnen ze op waterdiertjessafari met het IVN, of de workshop natuurfotografie volgen. Rond het Buitencentrum zijn nog een aantal leuke activiteiten. Er zijn diverse verschillende soorten vaarexcursies. Kinderen kunnen een ritje maken met paard en wagen of een eigen onderzetter zagen! In de tent naast het Buitencentrum kunnen volwassenen heerlijk ontspannen en genieten van heerlijke drankjes, maar ook informatie opdoen, bijvoorbeeld bij een klassieke homeopaat of bij de stand van de Groene Wens Boot en S.G.K.. Voor de waaghalzen liggen er waterloopballen klaar om het water van de Weerribben onveilig te maken en voor de allerkleinste is er een springkussen aanwezig en enkele dieren om te aaien. De brandweer laat zien hoe er met de blusboot gewerkt wordt én er is een kindertheater.

De toegang van het Buitenfestival is gratis. Voor sommige activiteiten wordt wel een kleine bijdrage gevraagd.

 

Adres:                    Buitencentrum De Weerribben

Hoogeweg 27

8376 EM Ossenzijl

Telefoon:              0561-477272

Kampioen uit Kuinre

Deze week werden we verrast door het heuglijke bericht dat Kuinre weer een kampioen kon verwelkomen. In Steenwijk won Marissa Pit de derde ronde van het voorleeskampioenschap van Steenwijkerland. Marissa, van harte gefeliciteerd en veel succes gewenst bij de provinciale voorleeswedstrijd.

Marissa16-1